Artikkeli

Miten valita esiintyjä juhliin?

Miten valita esiintyjä juhliin

Edellisessä kirjoituksessa käytiin läpi miten esiintyjä tilataan ja mitä kannattaa kysyä heti alussa. Nyt pitäisi selvittää mitä tilata sillä vaihtoehtoja kyllä löytyy. Puhun tässäkin kirjoituksessa vielä musiikista eli jätetään taikurit, koomikot ynnä muut vielä tuleviin kirjoituksiin.

Monesti törmään siihen mielikuvaan että häissä pitää olla bändi ja se on kai osa jotain vanhaa perinnettä. Välillä tuntuu että bändi pitää saada vaikka olisi vähän huonompikin, kunhan on bändi. Välillä hintabudjetti on pieni mutta joku bändi sillä rahalla pitää löytää.

Tästä ajatusmallista kannattaa luopua heti ja alkaa miettimään mitkä ovat lähtökohdat eli esimerkiksi budjetti, juhlatilan koko, vieraiden ikä-haitari?

Jos budjetti on pieni niin mielestäni ei kannata väkisin bändiä hommata vaan miettiä järkevämpiä ratkaisuja. Bändin osto on loppu viimein vähän kuin autokauppaa, satasella ja halvemmallakin saa auton mutta se on eri asia kannattaako ostaa. On nimittäin kohtuullisen tuskallista kuunnella kolmea tuntia huonoa bändiä, varsinkin jos ulkonakin vielä sataa eikä voi edes auton takakopalle mennä. Toki hyvänkin bändin voi saada halvalla mutta koska kaikki tietävät että se on aika harvinaista ja tuuripeliä niin ei mennä siihen vaan mietitään niitä muita vaihtoehtoja.

 

Trubaduuri
Trubaduuri on yleensä mies ja kitara, voi toki olla myös nainen ja joku muu soitin kuten koskettimet tai haitari mutta yleensä mies ja kitara.

Trubaduuri on hyvä tunnelman luoja pienempiin juhliin mutta muitakin hyviä puolia on runsaasti.
– Trubaduuri ei tarvitse esiintyäkseen suurtakaan tilaa.
– Trubaduurin hinta sopii pieneenkin budjettiin ja on selvästi bändiä halvempi.
– Trubaduurilla on kattava biisivalikoima ja toivekappaleita on huomattavasti helpompi toteuttaa vaikka kesken keikkaa toisin kuin bändillä jossa kaikkien bändiläisten pitäisi osata toivekappale.
– Trubaduurin äänenvoimakkuus on helposti säädeltävissä läpi illan. Jos tulee liian hiljaa niin artisti nostaa mikserin liukua ylös ja sama päin vastoin, helppoa kuin mikä ja kaikki ovat tyytyväisiä.

HUOM!
Perus trubaduuri ei kuulosta bändiltä vaikka voissa paistaisi. Varaudu siis siihen että jos toivot “bilemusiikkia” niin se on pelkästään yhdellä instrumentilla säestetty ja laulettu eikä silloin kuulosta samalta kuin bändin esittämänä.

Monesti huomaan että useat tilaajat ajattelevat saavansa Trubaduuria tai Duoa tilatessaan bändiltä kuulostavan kokonaisuuden mutta vaan halvemmalla, asia ei tosiaan ole näin. Aina kun jokin bändin jäsen jätetään pois on se yksi instrumentti vähemmän.

 

DUOT
Duon kokoonpanoissa onkin sitten enemmän vaihtelua. Duossa laulavat joko molemmat tai sitten vaan toinen. Instrumentteina on yleensä joko kaksi kitaraa tai kitara ja koskettimet, toki myös muitakin kokonaisuuksia löytyy mutta nuo ovat varmasti ne yleisimmät.

Duon hyvät puolet ovat pitkälti samoja kuin Trubaduurilla. Jos kuitenkin duosta löytyy kitaristi sekä kosketinsoittaja on kokonaisuus useasti vähän isomman kuuloinen ja monipuolisempi. Erot eivät kuitenkaan trubaduuriin verrattuna ole mitenkään tähtitieteellisen suuret. Tosin aina jos löytyy kaksi instrumenttia antaa se tilaa melodioille ja sooloille jotka tuovat soittoon lisää eloa.

Duo on siis oikein hyvä vaihtoehto pienemmän budjetin häihin tai häihin jossa esiintyjälle varattu tila on pieni. Duo on totta kai trubaduuria kalliimpi.

 

Trio
Eli kolmen hengen kokoonpano. Jos Triosta löytyy Rummut, basso sekä Kitara/koskettimet ja yksi tai useampi näistä soittajista toimii laulusolistina ollaan jo lähellä kokonaiselta bändiltä kuulostavaa pakettia. Tällaisen kokoonpanon kun löytää niin voi saada todellakin aika edullisesti hyvän bändin, harmi vaan että näitä kokoonpanoja on ihan liian vähän tarjolla.

Trio jossa on Rummut, Basso ja Kitara/Koskettimet viekin sitten jo vähän enemmän tilaa kuin aikaisemmat vaihtoehdot. Tämä johtuu siitä että äänentoistokalusto on yleensä isompi ja toki rummut vievät aina oman tilansa. Tällaisessa kokoonpanossa myös äänenvoimakkuus ei ole enää niin hyvin säädeltävissä ainakaan alaspäin koska rummut monesti sanelevat äänenvoimakkuuden. Kitaraa, bassoa ja laulua saa kyllä hiljaisemmaksi nappia vääntämällä mutta rumpuja pitää siinä tapauksessa vaan soittaa hiljemmin jolloin yleensä kokonaisuus kärsii.

Vinkki:
Jos Trion kokoonpano on vaikka kaksi akustista kitaraa ja solisti erikseen, suosittelen ottamaan vaikka enemmin Duon, se ajaa saman asian. Ellei kyseisen trion hinta sitten satu olemaan sama kuin duolla.

 

Bändi
Normaalisti bändissä on 4-5 soittajaa joista yksi on laulaja, tämä on ehdottomasti yleisin väkimäärä vaikka isompiakin löytyy.

Bändiä tilatessa kannattaa miettiä minkälaista musiikkia haluaa illan aikana kuulla. Nykyään monet toivovat että ensimmäinen 45min setti olisi perus iskelmiä, valssit, tangot, beatit ja seuraavat setit enemmän nykymusiikkia ja biletystä.

Kysymys:
Ottaako häihin bilebändin vai tanssibändin?

Vastaus:
Tanssibändit osaavat monesti satoja iskelmäklassikoita, soittavat ne hyvin sekä tyylinmukaisesti ja oikeat tanssitempot huomioiden. Liian useasti tanssibändeillä bilemusapuoli jää ehkä hieman hataraksi ja käsitys bilemusasta on erilainen kuin bilebändeillä. Varsinkin vanhemmilla tanssimuusikoilla bilemusiikki tarkoittaa useasti Elvistä ja vanhoja Rock n Roll hittejä vuosien takaa. Cheeckiä on siis monesti turha odottaa. :)

Jos kuitenkin ajattelet että pääpaino häissä on iskelmillä ja loppuillasta voidaan soittaa bilemusiikit vaikka levyltä niin tanssibändi on oikein loistava vaihtoehto.

Bilebändit ovat yleensä taas treenanneet pätevän setin iskelmiä mitä ensimmäisissä seteissä voi soittaa. Kappaleet kuulostavat ihan hyviltä mutta ohjelmistoa ei löydy niin paljon kuin tanssibändeillä jotka ovat siihen musiikkityyliin erikoistuneet. Bilemusiikissa bilebändit taas pääsevät loistamaan. Kannattaa kuitenkin käydä bändien ohjelmistoa läpi jotta se olisi sinun mieleisesi.

Tässä oli nyt ehkä lievää yleistystä tanssi- ja bilebändejä kohtaan mutta aika monesti se näin menee. Kuuntele kuitenkin aina bändin ääninäyte ja silmäile ohjelmistoa niin tiedät mitä tuleman pitää. Jos bändillä on ravintolakeikka jossain lähellä niin käy katsomassa se, silloin voit olla varma soiton laadusta ja lavaesiintymisestä.

 

Päädyt sitten mihin vaan näistä edellisistä muista että hyvä esiintyjä tekee illasta hyvän ja huonoa älä ota vaikka tulisi ilmaiseksi. Artisti on kuitenkin häiden pisin ohjelmanumero ja yleensä myös viimeinen. Alkuillan odottelut ja pöydissä istumiset unohtuvat kun lähtee kotiin hyvän bändin lopetettua mutta hyvin menneen alkuillan pystyy huono bändi varmasti pilaamaan.

Jätän tietoisesti tästä kirjoituksesta pois DJ:n koska aion omistaa seuraavan kirjoituksen kokonaan heille. HääDj on tällä hetkellä kuumaa kamaa ja siihen on syynsä mutta siitä ensiviikolla.

 

Käy tykkäämässä Facebookissa Ohjelmanurkka Oy:n sivusta jotta pysyt ajantasalla blogien osalta. Vastaan mielelläni myös kaikkiin kysymyksiin ja mietteisiin mitä kirjoitukset herättävät.

 

Matias Heikkilä
Ohjelmanurkka Oy
0445700551
matias@ohjelmanurkka.fi

Menu