Artikkeli

Mitä esiintyjä maksaa?

Mitä esiintyjä maksaa?

Kaikkia kiinnostaa aina hinta ja enkä ihmettele sitä yhtään, niin minuakin kiinnostaa kun jotain olen ostamassa. Lueskelin keskustelupalstoja joissa ihmiset keskustelivat mitä ovat juhliensa esiintyjästä maksaneet ja hinnat vaihtelivat suunnattomasti. Itsekkään en siis voi puhua joka esiintyjän puolesta tätä kirjoittaessani vaan puhun yleisestä hintatasosta johon kannattaa varautua. En myöskään puhu nimekkäistä artisteista jotka soittavat omaa tuotantoaan. Ennen kaikkea puhun hääkeikkojen ja muiden yksityistilaisuuksien esiintyjien hinnoista kun kyseessä on Trubaduuri, Duo, Trio tai Bändi joka soittaa ainakin suuremmalta osin Covermusiikkia (muiden artistien kappaleita).

Olipa vaikea lause… no eteenpäin, toivottavasti pysyitte kärryillä. :)

Olen varma että joku on maksanut esimerkiksi hääbändistään useita tuhansia ja toinen saanut oman bändinsä soittamaan kaljapalkalla. Joidenkin suhteet ovat voineet vaikuttaa siihen että bändi on tullut halvemmalla koska niissä soittaa esim. tilaajan tuttava. Ei kuitenkaan mennä näihin asioihin sillä totuus on että kaljapalkalla voi löytää bändin, mutta saako sitten sillä hyvän bändin onkin toinen asia.

Esiintyjän hintaan vaikuttaa monet asiat ja yksi niistä on etäisyys. Jos keikkapaikka on kaukana nousevat polttoainekustannukset ja samalla päivään tulee lisää pituutta. Hintaan vaikuttaa myös bändien kohdalla soittajien määrä, mitä enemmän soittajia niin luultavasti sitä kalliimpi bändi. Myös kysyntä määrittelee hinnan! Kesäsesongin aikaan kyselyitä tulee monille esiintyjille todella paljon ja päivät täyttyvät joka vuosi, tällöin myös on mahdollista nostaa hintaa koska kauppa käy. Yleensä esiintyjät joilla on hyvät kotisivut, promokuvat ja ääninäytteet ovat erittäin haluttuja ja sitä kautta kalliimpia kuin esiintyjät jotka eivät ole näihin panostaneet.

 

Sanonta “hyvää ei saa halvalla” pitää tässäkin asiassa kutinsa. Toki näissäkin asioissa on poikkeuksia mutta niin kuin aikaisemmin sanoin, ei lähdetä nyt niitä pohtimaan sen enempää.

 

Seuraavat hinnat perustuvat esiintyjiin jotka täyttävät alla olevat kriteerit:

Esiintyjä voi hyvällä mielellään kutsua itseään ammattilaiseksi eikä vain musiikin harrastajaksi.

Esiintyjä tekee keikkoja säännöllisesti ja tietää miten esimerkiksi yksityistilaisuuksissa kuuluu toimia.

Esiintyjä kykenee esiintymään 3x45min setit ja tarpeen vaatiessa enemmän.

Esiintyjän ohjelmisto on kattava, ja esiintyjä pystyy lukemaan yleisöä illan aikana, tietääkseen minkälainen musiikki sopii tilaisuuteen missäkin vaiheessa.

Esiintyjällä on mukanaan tilaan riittävä laadukas äänentoisto ja ainakin pieni määrä valoja lavalle luomaan tunnelmaa.

– Soittotaidoltaan esiintyjä on vähintään hyvä ja yhteissoitto muun bändin kanssa toimii moitteettomasti.

– Useasti hyvä esiintyjä on myös panostanut kotisivuihin, ääninäytteisiin, kuviin ja ohjelmistoon niin että asiakas saa oikean käsityksen hänestä/heistä heti.

– Esiintyjä on joustava ja elää illan aikana tilanteen mukaan.

 

TRUBADUURI
Hinta: 350€ – 550€
Hintahaitari on kohtuullisen suuri mutta tosiaan hintaan vaikuttaa nuo yläpuolella olevat asiat kuten etäisyys ja kysyntä.

 

DUO
Hinta: 600€ – 800€
Hinnan suhteen sama juttu kuin trubaduurissa mutta kuten huomaat, duo on suhteessa soittajien määrään trubaduuria halvempi.

 

TRIO
Hinta: 800€ – 1000€

 

BÄNDI
Hinta: 1200€ – 1600€
Bändien kohdalla hintahaitari on ehdottomasti suurin mutta pitää myös muistaa että soittajiakin voi olla useampia, yleensä 4-6henkilöä riippuen bändistä.

Tämä hinta on varmasti se mihin kannattaa varautua bändiä tilatessa. Vaikka halvempia ja kalliimpia kyllä varmasti löydät pitäisi tästä hintaluokassa löytyä bändi joka nuo äsken mainitut kriteerit täyttää. Ei siis aina tarkoita että kallein on paras, vaan voi myös olla että kalliimpi bändi on hoitanut markkinoinnin niin hyvin että päivät täyttyvät joka tapauksessa vaikka hinta olisi muita korkeampi.

Suosittelen kuitenkin välttämään alle 1000€ bändejä tai ainakin varmistumaan bändin tasosta käymällä ennen varausta vaikka heidän keikallaan, jos on mahdollista. Jos senkin jälkeen näyttää siltä että bändi on hyvä ja halpa samassa paketissa niin varaa nopeasti ja teet hyvät kaupat. Kuitenkin ammattilainen joka työkseen tekee keikkailua, harvemmin lähtee puoli ilmaiseksi. Normaalin hääkeikan pituus on kokonaisuutena noin 12-16tuntia + mahdollisten toivekappaleiden harjoittelut siihen päälle. Alle 1000€:n ei silloin esimerkiksi 5henkinen bändi pääse tuntipalkoille jos tuosta vähentää matkakulut ja verot.

 

Useasti kysytään miksi esiintyjä maksaa näin paljon? No kaikki on niin suhteellista ja yleensä käytänkin seuraavaa vertausta:

Kysykää vaikka putki- tai sähkömieheltä mitä ottavat samanlaisesta illasta liksaa jos heitä on yhtä monta kuin soittajia? Päivän kulku menisi siis suunnilleen näin:

– Kyseessä lauantaipäivä jolloin aamupäivällä lähdetään varastolta hakemaan tavaroita ja suunnataan juhlapaikalle johon yleisesti on matkaa noin 50km – 150km.

– Sitten kasataan tavarat valmiiksi että voidaan alkaa töihin, ennen tätä odotellaan kuitenkin 5-7 tuntia että aika on oikea.

– Virallisia töitä joita asiakas on tilannut tehdään noin 3-4 tuntia

– Tämän jälkeen jutellaan hetki tilaajan kanssa ja puretaan sen jälkeen tavarat autoon

– Sitten alkaa kotimatka ja kotona ollaan joskus 02 – 03.30 välisenä aikana riippuen vähän ajomatkasta ja siitä koska pääsee lähtemään.

Aikaa menee siis vähintään 12tuntia.

 

Väitän että bändi tulee tässä moninkertaisesti halvemmaksi vaihtoehdoksi kuin se että esim putkimiehelle olisi teettänyt samanlaisen päivän. Odottelusta vielä sen verran että yleensä tilaaja pyytää että tavarat tuodaan ennen vieraita juhalapaikalle joten tuo odottelu on väistämätön paha työtä ajatellen.

Nyt moni ajattelee että sähkömies tai putkimies tekee jotain joka vaikuttaa vielä kauan illan jälkeen ja onhan se totta, kun bändi lopettaa niin musiikki loppuu. Kuitenkin useat tutkimukset puoltavat että hetkellinen elämys esim konsertti, ulkomaan matka tai vastaava josta on maksanut tuottaa pidempään mielihyvää kuin joku konkreettinen asia jonka näet joka päivä. Itse ainakin muistelen lämmöllä jotain tiettyä reissua vuosien takaa kuin uutta puhelinta mikä oli pirun kallis ja hetken maailman hienoin ja nyt se on vaan puhelin. :)

Muistakaa että esiintyjä on lähes aina illan pisin ohjelmanumero ja yleensä myös illan viimeinen joka jättää monelle viimeiset muistikuvat ja tunnelmat juhlista, eikö siihen kannata panostaa kun luultavasti vain kerran menee naimisiin tai viettää 50v synttäreitään? :)

 

DJ:n hinnoista ja siitä miksi Dj kannattaa varata kerroin edellisessä kirjoituksessa. Sen pääset lukemaan TÄSTÄ.

 

Tykkää Facebookissa Ohjelmanurkka Oy:n sivusta jotta pysyt ajantasalla aina kun kirjoituksia pamahtaa. Vastaan mielelläni myös kaikkiin kysymyksiin ja mietteisiin mitä kirjoitukset herättävät.

Käy myös tutustumassa Djpalvelut.fi sivustoon josta pääset katsomaan mitä Dj maksaa ja mistä hinta koostuu:
www.djpalvelut.fi

Matias Heikkilä
Ohjelmanurkka Oy
0445700551
matias@ohjelmanurkka.fi

Menu