Artikkeli

Bändi? Dj? Vai molemmat?

Moi
Tein äskettäin pienimuotoisen Gallup -kyselyn Facebookin Häät2016 -ryhmässä. Kysymys oli seuraavanlainen:

Oletko valinnut häihin esiintyjäksi:
1. Bändin
2. Dj:n
3. Molemmat edeltävät
4. En kumpaakaan
5. Emme ole vielä päättäneet

 

Vastauksia tuli todella hyvin ja tätä kirjoittaessani Facebook huutaa taustalla koko ajan kun uusia vastauksia tulee. Suuret kiitokset kaikille jotka vastasivat tähän.

 

Kysymyksessä ei siis ole mitään oikeaa vastausta koska juhlia on yhtä monta erilaista kuin on niiden tekijöitäkin. Tietenkin myös budjetti, juhlatilan koko, mieltymykset ynnä muut tekijät vaikuttavat valintaan. Vastaukset eivät oikeastaan yllättäneet, Dj ja bändi taistelevat kärkisijoista ja hyvänä kakkosena tulee Spotify.

 

Haluan kuitenkin kertoa oman mielipiteeni asiasta, miten minä tekisin. Pyrin myös perustelemaan tämän vähän laajemmin. Painotan kuitenkin että tämä ei ole ainoa oikea ratkaisu eikä sovi kaikille joten älä tämän perusteella vaihda suunnitelmiasi jos näet sen toimivaksi.

 

Itse valitsisin Dj:n ja bändin. Tämä on tietenkin se kallein vaihtoehto. Ilman mitään erillisiä suhteita joilla saisi alennusta kannattaakin varautua ainakin 2000€ budjettiin jotta varmistat että saat myös laadukasta ohjelmaa. Kuitenkaan pelkkää hintaa ei kannata katsoa vaan tutustua bändiin ja Dj:hin hieman tarkemmin ettei lupaukset ole pelkkää mainospuhetta.

 

Molemmissa on siis omat hyvät ja huonot puolensa mutta mielestäni yhdistämällä nämä saadaan helposti poistettua nuo huonot puolet.

 

Bändin soittaa yleensä 3x45min joten se ei kata koko illan ohjelmaa. Monesti myös ei osata sanoa etukäteen koska juhlat loppuvat ellei erillistä aikaa ole sovittu juhlapaikan kanssa. Usein siis käy niin että bändi lopettaa liian aikaisin kun juhlat olisivat vielä kivasti käynnissä. Bändiä ei myöskään ole järkevää sijoittaa heti alkupuolelle juhlaa koska tällöin monesti bändi soittaa tyhjälle salille. Ruokailun jälkeen ihmiset poistuvat ulos seurustelemaan ja nauttimaan virvokkeita. Tämä on aika loogista koska ihmiset ovat ensiksi istuneet kirkossa ja sitten juhlapöydässä pidemmän ajan, pitää siis päästä jaloittelemaan.
Vähän stereotypistä sanoa mutta “suomalainen ei tanssi ilman viinaa” ja sen olen huomannut monta kertaa. Siksi bändinkin on hyvä aloittaa hieman myöhemmin.

 

Hyvä bändi ottaa kuitenkin yleisön hienosti mukaan ja pystyy pelaamaan kappalevalinnoilla illan aikana kun huomaa minkälainen musiikki toimii juhlakansaan. Tietenkin Dj omistaa varmasti enemmän kappaleita mutta bändin luoma tunnelma korjaa sen puutteen.

 

Dj:n osuus taas monesti täyttää kestoltaan koko illan. On hyvä asia että joku hoitaa musiikkipuolen että illasta ei synny musiikin sekamelskaa. Monesti loppuillasta seuraa ongelmia jos kukaan ei kontrolloi musiikkia. Ihmiset pienessä humalassa vaihtavat kappaleita kappaleen perään omien mieltymyksien mukaan. Kerran laskin että yksissä häissä 5minuutin aikana vaihtui seitsemän kertaa kappale kun aina jollain oli parempi biisi mielessä.

 

Itse toimisin siis näin:

– Pyytäisin Dj:n paikalle heti juhlien alusta alkaen. Hänellä pitäisi olla mukanaan langaton mikki jolla puheet ja juonnot voisi suorittaa kätevästi. Dj vastaisi myös siitä että puheet kuuluvat ja nostaisi tai laskisi tarpeen tullen ääntä.

– Alkuiltaan sopisimme Dj:n kanssa minkälaista musiikkia on vaikka ruokailun aikana. Esim kevyttä Jazzia tai Lounge -musaa. (mitä sitten kukakin haluaa)

– Jos haluan että bändi keskittyisi vaikka pelkästään bilemusaan voisin käskeä Dj:tä soittamaan alkuiltaan myös tanssimusiikkia vanhemmalla väestölle. Vähän ennen kun bändin olisi aika aloittaa Dj muuttaisi  tyyliä menevämpään suuntaan että bändillä olisi parempi lähtöasetelma keikkaan. Tällöin myös yleisö voi jo aavistaa mitä on tulossa.

– Kun bändi pitää taukoa niin Dj jatkaisi settiään ja soittaisi vaikka hääparin toivekappaleita tai vaihtoehtoisesti katsoisi että puheet ja muut ohjelmat kuuluvat taas hyvin.

– Kun bändi on lopettanut ja vetänyt hyvän keikan Dj jatkaa siitä mihin bändi jäi. Tällöin tunnelma ei pääse kuolemaan. Dj:ltä voi myös mennä toivomaan kappaleita ja hän toteuttaa niitä parhaansa mukaan.

Muistakaa kuitenkin että jokaista toivekappaletta ei Dj:n kannata toteuttaa! Tämä johtuu taas kerran siitä että musiikkimakuja on niin paljon erilaisia. Jos yksi toivoo Teknoa, toinen Heviä ja kolmas Valssia, näiden peräkkäinen soittaminen karkottaisi varmasti ihmiset tanssilattialta. Sanon tämän vaan siksi kun monesti kuulee joltain toiselta vieraalta että Dj oli huono koska ei toteuttanut pyytämääni toivetta, syynä voi siis olla tuo äsken mainitsemani asia.

 

Mitä hyödyt tästä?

– Saat hyvän bändin joka luo omanlaisen tunnelman. Luultavasti vieraat jakaantuvat kahtiin ja joku pitää bändistä ja joku Dj:stä. Tämänhän tuo facebook kyselykin jo todisti. :)

– Säästät aikaa kun ei tarvitse kasata illan kattavia soittolistoja

– Kaasojen ja bestmanien homma helpottuu kun ei tarvitse toimia osaaika Dj:nä ja ääniteknikkona

– Ei tarvitse stressata illan musiikin osalta koska sitä hoitaa ammattilaiset. Samalla tavalla kuin esimerkiksi ruuan yleensä hoitaa ammattilainen vaikka varmasti olisit halvemmalla päässyt kun olisit tehnyt ruuat itse.

 

Tärkeää!

Jokainen kuitenkin tekee omat päätöksensä mutta yhden asian vielä sanon mikä on mielestäni kaikkein tärkein.

Bändejä ja Dj:tä on hyviä ja huonoja ja heidän rooli juhlassa on merkittävä. He ovat myös illan pisin yksittäinen ohjelmanumero. Älä siis ota huonoa vaan sen takia että on halpa. Jos budjetti on pieni niin ota sitten ennemmin se Spotify. On tuskallista kuunnella montaa tuntia surkeaa bändiä tai Dj:tä jolla ei ole tyylitajua ja joka soittaa vaan niitä kappaleita josta itse tykkää.

Menu